O podjetju

Smo družinsko podjetje s 30 letno tradicijo na področju izdelave kovinskih izdelkov, predelave plastičnih mas, kovinskih izdelkov za harmonike in nenazadnje samih diatoničnih harmonik.

V podjetju smo, poleg harmonik, specializirani tudi za izdelavo kovinskih delov za harmonike, s katerimi oskrbujemo veliko izdelovalcev harmonik evropske unije. Le-te pa izdelujemo tudi za mnogo slovenskih proizvajalcev harmonik.

1980-Ustanovitev podjetja Dečman Franc s.p.

DEČMAN FRANC

Rodil se je 21.novembra 1951 v Miklavžu pri Taboru v žalski občini. V družini je bilo devet otrok. Oče je bil muzikant, vendar je leta 1943 pri Stalingradu izgubil nogo, zato je moral - da je preživel številno družino - prodati tudi harmoniko.

''Oče je igral na okoli 150 ohcetih. Tudi pozneje so ga prišli prosit, da je igral na ohcetih, čeprav ni imel svoje harmonike. Tako sem rastel ob očetovi glasbi in z veliko željo, da bi tudi sam imel svojo harmoniko. Kot vajenec sem občasno stanoval pri Carinšku, kjer so pred tem izdelovali znane harmonike Jezernik. Ko se je gospa po smrti svojega moža še enkrat poročila, so izdelovali harmonike Carinšek. Tudi sam sem si želel izdelovati take harmonike, kot so bile nekdaj Jezernikove, Mervarjeve - na katere je igral oče - ali pa Lubasove, ki so bile nekdaj najbolj poznane.''

Franc Dečman se je izučil za orodjarja in je najprej delal v trboveljski Mehaniki, zatem v Svitu, leta 1980 pa se je odločil za samostojno pot obrtnika s kovinskimi izdelki. Kasneje je svoje izkušnje prenašal na sina Borisa.

Tako je Franc ob rednem delu začel počasi sestavljati svojo prvo harmoniko. V osnovi je bila seveda podobna drugim, dodal pa ji je kar nekaj posebnosti.

''Pri harmoniki se ne da izumiti veliko novega. Najina harmonika poje drugače zato, ker ji na podlagi stare harmonike vgradiva sodobne materiale. To ji da večjo trpežnost, vse drugo pa je tako kot nekdaj. Sicer pa je vsaka najina harmonika unikat, vsaka poje drugače, v vsako vložim del svoje duše.''

 

Povzeto iz knjige Vsi najboljši muzikanti, avtor Mag. Ivan Sivec

 

2009-Prenos dejavnosti Boris Dečman s.p.